afbeelding Architectuur, follies en andere bouwwerken

Architectuur, follies en andere bouwwerken

zaterdag 10 feb 2024

Op 10 februari jl. kreeg Peter de eer de tentoonstelling Architectuur, follies en andere bouwwerken te mogen openen. Met een inspirerende uiteenzetting over de verschillen én overeenkomsten tussen kunst en architectuur gaf Peter het startsein aan deze expositieperiode. Het werk van 14 verschillende kunstenaars van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers is te zien tot en met vrijdag 5 april. De tentoonstelling vindt plaats in het door ons gerealiseerde kunstenpaviljoen de Hazelaar van Kunststichting HazArt.


afbeelding Meer dan een dak boven je hoofd

Meer dan een dak boven je hoofd

donderdag 7 sep 2023

De nieuwe vluchtelingenopvang aan het Herculesplein in Utrecht, voor ruim 260 vluchtelingen uit Oekraïne, is in gebruik genomen. Het jaren '80 kantoorpand is ingrijpend aangepast onder begeleiding van Rijpstra Versseput Architecten. Met onze achtergrond als maatschappelijk betrokken architecten hebben wij ons ingezet voor de realisatie van een tijdelijke leefomgeving die de vluchtelingen kunnen ervaren als een thuis.


'De woning vormt de basis van je bestaan, ze biedt houvast en zekerheid, het biedt je onderdak, zonder woning ben je dakloos en kwetsbaar.'


afbeelding Stedelijke verdichting in Hoograven

Stedelijke verdichting in Hoograven

dinsdag 8 aug 2023

Rijpstra Versseput Architecten reageerde op de oproep van de Rijksbouwmeester om steden te verdichten (in plaats van uit te breiden) door in de wijk Hoograven 4 stuks woningen te voorzien van een architectonische, eigentijdse opbouw. De karakteristiek van deze supermodernistische architectuur kenmerkt zich door de functionaliteit van de gevel te neutraliseren middels een streng en regelmatig ritme van houten regels aan te brengen op de huid. Wij openen hiermee graag de discussie of de keuze voor een toevoeging met afwijkend karakter een verantwoorde architectonische uitbreiding is. Kan deze aanpak, waar bestaand en nieuw elkaar complementair versterken, meer vrijheid betekenen in het beleid van gemeentes? Zodat de noodzakelijke behoefte aan meer woonoppervlak in de stad ook daadwerkelijk ingevuld mag worden.


afbeelding Tweede leven voor gerenoveerd monument

Tweede leven voor gerenoveerd monument

vrijdag 2 jun 2023

Het eerste hostel in Zwolle, Hostel de Basis, heeft in het voorjaar van 2023 feestelijk haar deuren geopend in het 'culturele kwartier' van Zwolle. Met behoud van de oorspronkelijke structuur is het monumentale gebouw getransformeerd van een voormalige politiepost en bankgebouw tot een bruisende ontmoetingsplek. Twee verdiepingen zijn voorzien van hostelkamers en op de begane grond is een restaurant gerealiseerd. De stalen voorzetramen zijn een stoere toevoeging op de rationalistische architectuur en maken de ruimte bovendien geschikt voor livemuziek.


afbeelding Huisvesting regiokantoren VvAA

Huisvesting regiokantoren VvAA

maandag 6 mrt 2023

In de afgelopen jaren is Rijpstra Versseput Architecten betrokken geweest als de huisarchitect van de VvAA om de uitstraling en vormgeving van de huisvesting van het hoofdkantoor in Utrecht te ontwerpen én te implementeren, zo nu ook voor de regiokantoren in Alkmaar en Nijmegen. De inrichting kenmerkt zich door een gebalanceerd gebruik van open en gesloten ruimtes, de door ons bureau ontwikkelde akoestische plafonds en wanden van bamboefineer, inclusief het maatwerk meubilair dat speciaal voor de VvAA is ontworpen.